Share |
Share |

Kennel Dirtdigger`s


Tervehdys kaikille. Olen Miia Rajala v. 1977 syntynyt koirankasvattaja Raumalta.

Koirankasvatukseni sai alkunsa vuonna 2009, silloin tulin mukaan Johanna Sonckin perustaman Kennel Dirtdigger's:in toimintaan ja kävin kasvattajan peruskurssin. Kasvattajan jatkokurssin kävin vuonna 2012.

Kennel Dirtdigger's on Johanna "Jonna" Sonckin perustama ja tässä Jonnan omin sanoin kennelin perustamisen alkuajat:

"Russelikasvatus alkoi oikeastaan siitä, kun vuonna 1998 päätin hankkia tuohon aikaan, Suomen russelikantaan nähden melko komealle, Epulleni hyvän nartun ulkomailta. Arvelin, että hankkimalla tarpeeksi hyvän nartun, antaisin Epulle mahdollisuuden olla parantamassa käppyräjalkaista tallikantaamme. Tuolloin ei rodun virallistamisesta ollut vielä mitään tietoa. Olin jo aiemmin tutustunut muutamaan Hollantilaiseen kasvattajaan ja kävin viikon pituisella pyhiinvaellusmatkalla katsomassa heidän koiriaan.

Silmiin pisti erityisesti muutama Jack's Paradise –koira; trikkinarttu Trix ja komea uros Beau The Macho Of Jack's Paradise, joka on upean Rojen Maximuksen poika. Hedelmällisten neuvottelujen päätteeksi sain Theo Bastiaansenin (Jack’s Paradise kennel) lupaamaan minulle parhaan nartun näiden kahden koiran pentueesta. Sitä saatiinkin sitten odotella, mutta lopulta syksyllä 2000 sain kotiin Diivan "Dazzling Diva Of Jack`s Paradise", joka on ollut vielä moninkertaisesti parempi kuin mitä koskaan uskalsin edes toivoa. Tosin Epulta löytyneen kaihin vuoksi siitä ei tullutkaan Epun morsianta. Diiva on loistanut jalostusnarttuna; sen 13 pennulla on yhteensä 9 valionarvoa ja muita titteleitä on kertynyt useammalle. Kennelnimeni Dirtdigger's, kuvaa hyvin koirieni näkemystä niiden elämäntehtävästä."

Ensimmäinen Dirtdigger's pentue näki päivänvalon vuonna 2003 ja koiria meni näistä ensimmäisistä pentueista Suomalaisille kasvattajille kantanartuiksi. mm. edelleen rotumme parhaana jalostusnarttuna hyvillä jälkeläisillään loistaa Jonnan kasvattama Dirtdigger's Cruella DeVil, joka on siivittänyt yhdessä osaavan kasvattajan, Karoliina Jantusen kanssa Let`s Rock –kennelin Suomen parhaimmaksi Terrierikasvattajaksi (Suomen paras terrierikasvattaja Kennelliiton näyttelykoirakilpailun kasvattaja ryhmässä sijoitus 11. kaikista roduista v.2012).

Minä astuin kuvaan mukaan vuonna 2008, aivan tavallisena pennunostajana. Minulla on ollut lapsuuden kodissa aina koira, labradori, ja kun oma perhe oli perustettu (mies ja kaksi lasta), oli aika hankkia koira, russeli. Minulle oli jäänyt russeleista aina positiivinen, energinen ja reipas mielikuva ja juuri sellainen toimelias kaveri tuntui sopivan minulle.

Ystävystyin samalla Jonnan kanssa ja melko pian suunnittelimme jo nartulleni pentuetta. Kävin kasvattajakurssin vuonna 2009 ja Jonna pyysi minua toiseksi kasvattajaksi Dirtdigger's kenneliin, koska hänellä todettiin vuonna 2008 uusiutunut syöpä. Alkoi minun armoton kouluttaminen!! Jonna kävi kanssani yhden viikonlopun aikana läpi rotumme kantakoiria, puhuimme ja puhuimme ja suunnittelimme. Vuonna 2010-2011 ilmoittauduin Suomen Koirakasvattajien Kasvattaja-akatemiaan. Siellä käsitykseni jalostuksen ja kasvattamisen mielekkyydestä vahvistui entisestään. Samalla marraskuussa 2010 ystäväni Jonna menehtyi syöpään vain 46-vuotiaana.

Ehdin hyvästellä Jonnan hyvin. Kävimme läpi koirien asioita ja kennelin jatkoa. Kauneimmat sanat jotka häneltä kuulin oli kun kysyin: ”Onko vielä jotain neuvoja joita haluat minulle antaa?” Jonna vastasi: ”ei.” Naurahdin perään: ”Taidat luottaa minuun aika paljon?” Siihen Jonna vastasi: ”Täysin.” Tämän jälkeen minulle tuli hyvä, varma ja lämmin olo. Jonna jätti kennelinsä minulle hyvin ja luottavaisin mielin. 

miia.jpgMinä ja Valmakoira

Olen suurella sydämellä tässä touhussa mukana ja toivon, että Dirtdigger's pennut saavat kodin jossa heille on aikaa ja jossa halutaan myös harrastaa. Kasvattajan tuki on aina käytettevissä ja mikäli en vastausta itse osaa kertoa, löydän sen jostain. Koulutan itseäni jatkuvasti erillaisin kurssein ja luennoin. Olen ollut myös aktiivisesti Suomen Jackrussellinterrierit ry:n toiminnassa ja olin kolme kautta peräkkäin Suomen Jackrussellinterrierit ry:n hallituksessa. Jokaisen pentueen teetän itselleni ja valitsen aina parhaimman koiran jalostuksen jatkajaksi. Jalostan koiria aina tulevaisuutta silmälläpitäen ja minulla on selkeä näkemys hyvännäköisestä ja hyväluonteisesta jackrussellinterrieristä.  Hankin myös uroksia ulkomailta ja keskimäärin minulla on aina sijoituksessa / osaomistuksessa kymmenkunta koiraa. En automaattisesti käytä kaikkia jalostukseen hankkimiani koiria, vaan mikäli minulle sopivat kriteerit ei täyty, luovun koiran käytöstä ja koira luovutetaan perheelle jossa se on asunut siihen asti. Jos jalostaminen olisi helppoa, niin että tavoitteisiin pääsisi heti nopeasti, se ei varmasti olisi näin mielekästä. Sen vuoksi meille kaikille kasvattajille ei automaattisesti synny näyttelytähtiä taikka joka lajin voittajia. Velvoitankin myös ostaja ehdokkaat miettimään, minkälaiseen tarpeeseen koiranpentua ollaan hankkimassa. Kertomanne perusteella yritän löytää juuri teille sopivan pennun.

Pyrin sijoittamaan kaikki jalostusnarttuni Raumalle tai lähiympäristöön ja olisikin mukavaa tutustua mahdollisiin sijoituksesta kiinnostuneisiin koteihin jo etukäteen. Minuun voi olla yhteydessä jo hyvissä ajoin, vaikkei koiran hankinta olisikaan vielä ajankohtaista. Kotonani asustaa kaksi russelia. Rakkaat lemmikkini Halle s. 28.12.2008, sekä Isabella s. 24.1.2013. Heihin saa tulla tutustumaan jos rotu muuten kiinnostaa. Sähköpostia ja kysymyksiä rodusta voi laittaa dirtdiggers@luukku.com. Koiraperheen arkeen voi tutustua myös Valmakoiran blogista joka löytyy näiltä sivuilta.

Kasvattamisen ohella innostuin niin paljon koirien trimmaamisesta, että päädyin suorittamaan Eläintenhoitajan tutkintoon valmistavan koulutuksen Koulutuskeskus Salpauksessa Lahdessa. Ammattitutkintoon Eläintenhoitaja, trimmaamisen osaamisala, valmistuin 2014. Ehdin toimia Trimmaaja yrittäjänä kolme vuotta vuosina 2013-2016, kunnes siirryin "Annan Eläinlääkäriserviisiin" asiakaspalveluun syksyllä 2016.

 

miia2.jpgTrimmaan myös koiria

Kasvattamiseen liittyvä koulutukseni:

2009 Kasvattajan peruskurssi / Suomen Kennelliitto

2010-2011 Kasvattaja Akatemia / Suomen Koirankasvattajat RySuKoKa_logo_vaaka_web-300-x-136-px.jpg

akatemia_todistus.jpg

13.-14.1.2012 Koiran, kissan ja hevosen lajinomainen käyttäytyminen ja stressin ja kivun aiheuttamat käyttäytymismuutokset. Tavoitteena lemmikin hyvinvointi. Luennoitsija: ell Tuulia Burgherr / Satakunnan Ammattikorkeakoulu

14.-15.4.2012 Kasvattajan jatkokurssi / Suomen Kennelliitto

28.-29.4.2012 MEJÄ-leiri / Suomen Jackrussellinterrierit Ry.

17.5.2012 Kasvattaja Akatemian näyttely, johon oli kutsuttu kaikki 2010-2011 Kasvattaja-akatemian käyneet kasvattajat. Tuomarina arvostettu Hans Lehtinen ja mukana 11 kilpailijaa. Kasvattini Dirtdigger`s Dazzling Diamond voitti kilpailun BIS1!!

bis1.jpg

 Kuva/Picture: Toto Wuorimaa

 

TRIMMAUKSEEN LIITTYVÄ KOULUTUS:

 

22.2.2013-30.11.2013 ELÄINTENHOITAJAN ammattitutkintoon valmistava koulutus / Trimmauskoulutus. Koulutuskeskus Salpaus, LAHTI

2014 Ammattitukinto Eläintenhoitaja trimmaamisen osamisala 2014.